Szanowni Państwo!

Zapraszamy do udziału w cyklu czterech seminariów "Na zdrowie!!"

Od dwóch lat proponujemy Państwu spotkania seminaryjne związane z problematyką szeroko rozumianego zdrowia. Do tej pory poruszana tematyka poświęcona była edukacji żywieniowej, dietetyce i mikroodżywianiu, a także tożsamości seksualnej nastolatków.

Biorąc pod uwagę Państwa zainteresowanie poszczególnymi zagadnieniami, proponujemy w tym roku szkolnym następujące seminaria.

Tematyka, terminy i miejsce seminariów:

Kod szkolenia

Termin/ miejsce

Tytuł seminarium i prowadzący

23S/1

2 grudnia 2019 r. w godz. 15:00 – 17:30
ROM-E Metis w Katowicach, ul. Drozdów 21

Jelita – drugi mózg. Wpływ dysbiozy i stanu zapalnego jelit na funkcjonowanie układu nerwowego u dzieci

dr n. med. Daniela Kurczabińska-Luboń

23S/2

3 lutego 2020 r. w godz. 15:00 – 17:30
ROM-E Metis w Katowicach, ul. Drozdów 21

Typowe zaburzenia neurorozwojowe i emocjonalne okresu przedszkolnego i wczesnoszkolnego

lek. med. Małgorzata Mróz-Idasiak

23S/3

20 kwietnia 2020 r. w godz. 15:00 – 17:30
ROM-E Metis w Katowicach, ul. Drozdów 21

Moje dziecko nie chce jeść – spotkanie z dietetykiem

Helena Nikoniuk, dietetyk

23S/430 marca 2020 r. w godz. 15:00 – 17:30
ROM-E Metis w Katowicach, ul. Drozdów 21

Probiotyki – jakie? kiedy? dla kogo?

dr n. med. Daniela Kurczabińska-Luboń

 

O prowadzących i o tematyce seminariów:

Seminarium 23S/1: Jelita – drugi mózg. Wpływ dysbiozy i stanu zapalnego jelit na funkcjonowanie układu nerwowego u dzieci.

"Jelita zamieszkuje ponad 100 000 miliardów drobnoustrojów, a ich wpływ na nasze zdrowie odgrywa kluczową rolę. Mimo, że dziś wiedza ta staje się coraz bardziej powszechna, to wykorzystywanie jej w terapii i profilaktyce chorób ciągle jeszcze nie znajduje właściwej pozycji.

W sytuacjach dysbiozy – kiedy dochodzi do zaburzeń ilościowych i jakościowych flory jelitowej, w przewodzie pokarmowym namnażają się bakterie, które zamiast poprawiać trawienie, produkować witaminy i wspierać układ odpornościowy – powodują procesy fermentacyjne i rozwój stanu zapalnego błony śluzowej jelita. Dodatkowo nieprawidłowa, bogata w węglowodany dieta, szczególnie w pierwszych latach życia w istotny sposób modyfikuje skład flory jelitowej. Duże znaczenie mają również warunki środowiskowe, stres, niedobory witamin i minerałów, a przede wszystkim stosowane leki. Już w latach 80-tych amerykańscy klinicyści sugerowali, że głównie antybiotyki, ale i leki przeciw zapalne, sterydy, środki antykoncepcyjne i leki obniżające kwasowość soku żołądkowego mogą sprzyjać rozwojowi drożdżaków i innej patogennej flory poprzez niszczenie współistniejących dobroczynnych drobnoustrojów. U wielu pacjentów, występowanie objawów ogólnoustrojowych powiązane jest z zaburzeniami mikroflory. Dzisiaj nikogo nie dziwią już teorie podkreślające jej wpływ na ośrodkowy układ nerwowy, na układ sercowo-naczyniowy, problemy gastryczne, skórne czy niedobory odporności. Opublikowane wyniki badań przeprowadzonych w latach 2012-2016 udowodniają, że uszkodzona bariera jelitowa staje się przepuszczalna pozwalając na przenikanie do krążenia alergenów pokarmowych, endotoksyn, a nawet całych komórek bakterii czy grzybów. Naukowcy wiążą z dysbiozą wiele objawów ze strony układu nerwowego, a jelita nazywane są "drugim mózgiem".
(z abstraktu wykładu dr n. med. D. Kurczabińskiej-Luboń "Jelita – drugi mózg. Wpływ dysbiozy i stanu zapalnego jelit na funkcjonowanie układu nerwowego u dzieci", wygłoszonego na XV konferencji dla szkół sanatoryjnych przyszpitalnych i ośrodków szkolno-wychowawczych, Ustroń, 20 października 2016 r.)

Prowadzący: dr n. med. Daniela Kurczabińska-Luboń
Lekarz, specjalista mikroodżywiania i medycyny zapobiegawczej, anestezjologii i intensywnej terapii. Prezes Polskiej Akademii Dietetyki i Mikroodżywiania, Członek L'Institut Européen de Diététique et de Micronutrition w Paryżu oraz L'Association des Medecins Francais MediPrevent. Adiunkt na Wydziale Opieki Zdrowotnej Wyższej Szkoły Nauk Stosowanych w Rudzie Śląskiej. Autor i/lub współautor ponad 20 oryginalnych artykułów i publikacji naukowych. Prelegent na licznych konferencjach ogólnopolskich i międzynarodowych. Założycielka i dyrektor zarządzający Ośrodka Medycyny Zdrowia PREVENEO w Katowicach – jedynego w Polsce ośrodka łączącego wiedzę akademicką i najnowocześniejszą diagnostykę biochemiczną z holistyczną opieką nad pacjentem i naturalnymi metodami terapii. Promotor działań edukacyjnych dla osób szukających naturalnych, kompleksowych rozwiązań dla zdrowia.

 

Warunki uczestnictwa

Koszt udziału: 30 zł

Termin płatności: 25 listopada 2019 r.

 

 

Seminarium 23S/2: "Typowe zaburzenia neurorozwojowe i emocjonalne okresu przedszkolnego i wczesnoszkolnego"

W trakcie seminarium będą szczegółowo omawiane zaburzenia neurorozwojowe i emocjonalne wieku młodszego, z którymi Państwo najczęściej spotykacie się w swojej pracy. Mamy nadzieję, że bezradność i poczucie lęku w Państwa pracy z dziećmi będzie zastąpione spokojem i kompetencją. Pani doktor w sposób jasny i komunikatywny, ale jednocześnie bardzo szczegółowy przedstawia to, co może niepokoić najbardziej, ale jednocześnie mówi jak reagować i pracować z dziećmi.

Prowadzący: lek. med. Małgorzata Mróz-Idasiak
Specjalista psychiatrii dzieci i młodzieży. Absolwentka Śląskiej Akademii Medycznej. Studia ukończyła w 2002 r. W 2009 r. uzyskała tytuł specjalisty psychiatry, a w 2013 r. tytuł specjalisty psychiatrii dzieci i młodzieży. Od 2003 r. pracuje w Szpitalu Psychiatrycznym w Toszku, w latach 2006-2012 pracowała w Poradni Zdrowia Psychicznego "Partner" w Gliwicach, od 2010 do 2013 r. w Poradni Zdrowia Psychicznego dla Dzieci i Młodzieży "Feniks" w Gliwicach. Prowadzi Gabinet Psychiatryczny.

 

Warunki uczestnictwa

Koszt udziału: 30 zł

Termin płatności: 27 stycznia 2020 r.

 

 

Seminarium 23S/3: "Moje dziecko nie chce jeść – spotkanie z dietetykiem"

Dlaczego dzieci nie chcą jeść? Czy dzieci jedzą tylko niektóre produkty? Odpowiedzi na te pytania bardzo często spędzają sen z powiek rodzicom i opiekunom. Analiza sytuacji żywienia dziecka jest jednak bardziej złożona niż tylko odpowiedź na pytanie, co nasza pociecha lubi jeść, a czego nie toleruje w swoim jadłospisie. Często zależy od nawyków rodziców, zmian w układzie pokarmowym na skutek alergii lub innych schorzeń, ale również atmosfery jedzenia, czy nawet jakości uzębienia dziecka. Na wybory produktów ma wpływ zarówno smak, ale również zapach, konsystencja, sposób podania posiłku. Nasze zmysły pracują bardzo intensywnie podczas konsumpcji, automatycznie kierując nasze wybory na produkty atrakcyjne zarówno wizualnie jak i smakowo. Czy uda nam się oszukać zmysły i namówić pociechę na zjedzenie gotowanych buraków, czy marchewki? Czy zupa to dobre danie? Zupa krem czy pływające warzywa?

Prawidłowe odżywianie to proces nauki świadomego jedzenia. W dobie bezwarunkowej dostępności oraz wielorakiego wyboru produktów żywnościowych, zalewających nas informacji o zdrowym odżywaniu, to trudna droga dla rodzica. Szkolenie ma na celu przekazać wiedzę z zakresu zapotrzebowania kalorycznego dzieci w wieku szkolno-przedszkolnym, usystematyzować wiedzę na temat zdrowego odżywiania dzieci i młodzieży, występujących zaburzeń odżywiania oraz zmian chorobowych powodujących nietolerancje pokarmowe.

Prowadzący: Helena Nikoniuk
Szczęśliwa mama 3 dzieci, obecnie nastolatków. Zawodowo dietetyk kliniczny z wykształcenia i zamiłowania. Członek Polskiego Stowarzyszenia Dietetyków oraz Stowarzyszenia SAR "Rośnij w Górę". Współautor projektu "Umiemy jeść – nauczymy się odżywiać" w ROM-E Metis w Katowicach oraz autor i prowadzący wielu wykładów w śląskich szkołach podstawowych. Aktywny uczestnik kursów oraz konferencji w zakresie dietetyki i żywienia. Laureat IX Ogólnopolskiej Konferencji SWSM w Katowicach w 2019 r. Pracuje jako dietetyk kliniczny w NZOZ Rehan w Bytomiu.

 

Warunki uczestnictwa

Koszt udziału: 30 zł

Termin płatności: 13 kwietnia 2020 r.

 

Seminarium 23S/4: Probiotyki – jakie? kiedy? dla kogo?

Wykład będzie zawierał informacje na temat tego co to są preparaty probiotyczne – jak działają w organizmie człowieka, czy możemy dowolnie dobierać szczepy probiotyczne?

Czy mają one istotny wpływ na zdrowie człowieka i w jakich jednostkach chorobowych udowodniono naukowo dobroczynne działanie bakterii probiotycznych.

Wykład ten będzie poniekąd kontynuacją niektórych treści poruszonych w trakcie seminarium "Jelita – drugi mózg". Zapraszamy zatem szczególnie uczestników wcześniejszych seminariów do udziału w tym spotkaniu.

Prowadzący: dr n. med. Daniela Kurczabińska-Luboń
Lekarz, specjalista mikroodżywiania i medycyny zapobiegawczej, anestezjologii i intensywnej terapii. Prezes Polskiej Akademii Dietetyki i Mikroodżywiania, Członek L'Institut Européen de Diététique et de Micronutrition w Paryżu oraz L'Association des Medecins Francais MediPrevent. Adiunkt na Wydziale Opieki Zdrowotnej Wyższej Szkoły Nauk Stosowanych w Rudzie Śląskiej. Autor i/lub współautor ponad 20 oryginalnych artykułów i publikacji naukowych. Prelegent na licznych konferencjach ogólnopolskich i międzynarodowych. Założycielka i dyrektor zarządzający Ośrodka Medycyny Zdrowia PREVENEO w Katowicach – jedynego w Polsce ośrodka łączącego wiedzę akademicką i najnowocześniejszą diagnostykę biochemiczną z holistyczną opieką nad pacjentem i naturalnymi metodami terapii. Promotor działań edukacyjnych dla osób szukających naturalnych, kompleksowych rozwiązań dla zdrowia.

 

Warunki uczestnictwa

Koszt udziału: 30 zł

Termin płatności: 23 marca 2020 r.

 

Serdecznie zapraszamy i oczekujemy na spotkanie z Państwem!

Wioleta Baraniak, Katarzyna Jaworska
Koordynatorzy
e-mail: ,
tel. 32 209 53 12 lub 14 wew. 124 oraz wew. 102

Opublikowano 7 października 2019
Zmieniono 22 stycznia 2020
Zarchiwizowano 20 kwietnia 2020
Wróć