Śniadanie do szkoły, czyli co jedzą nasze dzieci

 

Z czego powinno składać się zdrowe drugie śniadanie, a co zamiast tego coraz częściej pakują do szkoły dzieciom rodzice?
Jak wybrać dobrą, wartościową bułkę?
Szynka czy żółty ser, a może ser topiony, tak chętnie reklamowany w telewizji?
Jogurt czy deser? Ile cukru jest w jogurtach dla dzieci?
Szklanka mleka w szkole – warto czy nie warto o nią walczyć?
Sok, napój gazowany czy woda? Co będzie najzdrowsze na drugie śniadanie?
Co Bosacka pakuje do szkoły własnym dzieciom? Śrutę, borówki i ekomarchewkę?
Czy dobre jedzenie jest drogie?
Jak zmieniać upodobania dzieci?

 

Poszukujących odpowiedzi na te pytania zapraszamy do udziału w seminarium pt Śniadanie do szkoły, czyli co jedzą nasze dzieci.
Naszym gościem i prelegentem będzie Pani Katarzyna Bosacka.

 

Spotkanie będzie połączone z promocją książki Czy wiesz, co jesz. Poradnik konsumenta, czyli na co zwracać uwagę robiąc codzienne zakupy (Wydawnictwo Publicat, 2011) napisaną wspólnie właśnie przez Katarzynę Bosacką oraz prof. Małgorzatę Kozłowską-Wojciechowską.

 

Podczas spotkania będzie możliwość zakupienia tej książki na stoisku wydawnictwa w promocyjnej cenie 19,92 zł

 

Adresatami seminarium są nauczyciele wszystkich typów szkół i placówek, nauczyciele przedszkoli, nauczyciele edukacji wczesnoszkolnej, rodzice oraz wszystkie osoby zainteresowane.

 

Katarzyna Bosacka – dziennikarka prasowa i telewizyjna. Przez wiele lat kierowała działami zdrowia, urody i kuchni w Wysokich Obcasach – dodatku do Gazety Wyborczej, przez trzy lata była korespondentką Wysokich Obcasów w Waszyngtonie. Przed wyjazdem do Stanów Zjednoczonych przez dwa lata redagowała i prowadziła wspólnie z Klaudią Carlos w telewizji TVN Style program Salon piękności – promujący zdrowy tryb życia.

 

Do Gazety Wyborczej pisze m.in. o zwyczajach żywieniowych Amerykanów, o nowych dietach i trendach kulinarnych, o zdrowiu, ciekawych zjawiskach i ludziach. Udało jej się m.in. przeprowadzić rozmowę z królową amerykańskiego wywiadu, dziennikarką Barbarą Walters, pisała o Michelle Obamie, najsłynniejszej amerykańskiej kucharce Julii Child i wielokrotnej recydywistce dietetycznej Oprah Winfrey. Obecnie pisze i prowadzi w TVN popularny program konsumencki Wiem, co jem.

 

Namiętnie gotuje i urządza przyjęcia, a potem, gdy już to wszystko zje wraz z przyjaciółmi, mężem Marcinem i trójką dzieci – Jasiem, Marysią i Zosią – namiętnie biega.

 

Czy wiesz, co jesz?

O książce Czy wiesz, co jesz. Poradnik konsumenta, czyli na co zwracać uwagę robiąc codzienne zakupy (tekst z okładki)

 

Masło, mleko, chleb. Codzienny koszyk z zakupami. Tylko, czy to, co do niego wrzucamy jest zdrowe? Warte swojej ceny? Czy tak odżywcze, jak mówi reklama? Nasze autorki przejrzały wszystkie półki z żywnością w sklepach i supermarketach. Sprawdziły jakość wędlin i nabiału, przekopały chłodnie z mrożonkami, zważyły żywność light i spróbowały, co pysznego wysmażył nam fast food. Dzięki temu powstał rewelacyjny poradnik, w którym podpowiadają, jak wybierać najzdrowsze produkty w najlepszych cenach. Wskazują składniki niebezpieczne i bezwartościowe. Informują, jakim hasłom nie wierzyć i na które napisy na opakowaniach zwracać uwagę. Przede wszystkim jednak bezlitośnie obnażają sztuczki speców od marketingu i reklamy.

W książce m.in.:

  • Dlaczego biały ser powinien być tani, a jest drogi, chociaż niekoniecznie tak zdrowy, jak się powszechnie sądzi?
  • Czym się kierować, wybierając wędliny?
  • Czy to prawda, że w popularnym pasztecie nie ma nawet grama mięsa?
  • Jak rozpoznać oszukany chleb?
  • Czy warto jeść supertanią i superzapychającą soję?

 

Lekarze od lat alarmują – to, co jemy, decyduje nie tylko o naszej sylwetce, ale i o długości życia.

 

Dodam od siebie, że książka jest mocno osadzona w polskich realiach żywieniowych i ekonomicznych. Dla mnie była i jest motywatorem do walki o dwie sprawy: poprawę jakości posiłków serwowanych w (przed)szkolnych stołówkach oraz rewolucyjną zmianę a nawet CAŁKOWITĄ WYMIANĘ asortymentu produktów dostępnych w sklepikach szkolnych oraz automatach z żywnością.
Książka jest rodzajem niezbędnika nauczyciela i rodzica przedszkolaka i ucznia szkoły promującej zdrowie.
Uczy uważności, refleksyjności i krytycyzmu podczas zakupów, rozwija nawyk czytania i rozumienia treści etykiet na produktach spożywczych.

Tomasz Wojtasik

 

Udział w seminarium jest bezpłatny.

 

Termin:

20 października 2011 r. (czwartek) w godz. 14:00 – 15:30

Rejestracja uczestników rozpocznie się od godz. 13:30

 

Miejsce seminarium:

Sala Sejmu Śląskiego – Śląski Urząd Wojewódzki; Katowice, ul. Jagiellońska 25

 

Osoby zainteresowane udziałem w seminarium prosimy o przesłanie e-maila pod adres do dnia 18 października 2011 r.
W treści wiadomości należy wpisać imię i nazwisko uczestnika.

 

UWAGA!!! Uczestnicy, którzy chcą otrzymać certyfikat uczestnictwa proszeni są o rejestrację online w nieprzekraczalnym terminie 18 października 2011 r.

 

System rejestracji online automatycznie prześle Pani/Panu potwierdzenie otrzymania zgłoszenia pod adres e-mail podany w wypełnionym formularzu zgłoszeniowym. Jest to równoznaczne z zakwalifikowaniem Pani/Pana do udziału w seminarium.

 

Potwierdzenia uczestnictwa w seminarium otrzymają Państwo w dniu 20 października 2011 r. podczas rejestracji w recepcji projektu. Informacja ta dotyczy osób, które wybrały opcję Rejestracja online (z zaświadczeniem).

 

Kontakt z organizatorem:

Tomasz Wojtasik
Regionalny Ośrodek Metodyczno-Edukacyjny Metis w Katowicach
ul. Drozdów 21; 40-530 Katowice
tel. 32 209 53 12 wew. 112
e-mail:

 

Ponieważ zależy nam na obecności zainteresowanych rodziców uczniów prosimy o wydrukowanie i zawieszenie w szkole załączonego poniżej zaproszenia na seminarium.

Zaproszenie I w formacie A4

 

Organizator

Regionalny Ośrodek Metodyczno-Edukacyjny Metis w Katowicach

 

Partner projektu

Grupa Wydawnicza Publicat S.A.

Opublikowano 23 września 2011
Zarchiwizowano 20 października 2011
Wróć