(przed)szkolne jadło(spisy)

 

29 września 2010 r. – prezentacja projektu (przed)szkolne jadło(spisy)

Według badań CBOS z 2006 r. jemy coraz mniej regularnie. Obiad jemy prawie wszyscy, ale ze śniadania rezygnuje aż jedna czwarta Polaków. Z badań prof. Alicji Żechałko-Czajkowskiej prowadzonych we Wrocławiu wynika, że co szósta uczennica jada tylko dwa posiłki dziennie, przy czym przerwy między nimi dochodziły do 10 godzin! Tylko dwa procent badanych dziewcząt zjadało cztery posiłki dziennie.

Wśród uczniów w wieku 7-19 lat ze środkowo-wschodniej i południowej Polski w latach 2002-04 śniadania nie jadło aż 44 proc. badanych, drugiego śniadania 53 proc. dzieci.

W kwietniu 2010 r. podjęliśmy próbę wprowadzenia zmian w zakresie opracowywania jadłospisów i przygotowywania posiłków w stołówkach przedszkolnych i szkolnych. Zorganizowaliśmy, we współpracy z Unilever Foodsolutions, seminarium pt. Smacznie (za)jadam. Stołówka (przed)szkolna alternatywnie, adresowane do intendentek oraz osób odpowiedzialnych za żywienie dzieci w stołówkach szkolnych i przedszkolnych. Odbyły się dwie edycje – w Czeladzi oraz Rybniku, w których uczestniczyło łącznie 250 osób.

Projekt (przed)szkolne jadło(spisy) jest kontynuacją tego seminarium. W projekcie weźmie udział 6 wytypowanych szkół i placówek. W ciągu roku szkolnego 2010/2011 placówki otrzymają kompleksowe wsparcie obejmujące: szkolenia intendentów oraz personelu kuchennego, pomoc w zakresie opracowywania jadłospisów i przygotowywania zdrowych, pełnowartościowych posiłków dla uczniów, spotkania z kadrą pedagogiczną oraz uczniami i rodzicami a także materiały szkoleniowe. Obecnie jesteśmy w trakcie opracowywania szczegółowych propozycji uwzględniających specyfikę każdej ze szkół i placówek zaangażowanych w projekt. Partnerem projektu jest Unilever Foodsolutions w Warszawie.

Jesteśmy przekonani, że losy stanu zdrowia następnego pokolenia dorosłych Polaków rozstrzygają się w stołówkach szkolnych i przedszkolnych kuchniach, zwłaszcza w zakresie nawyków żywieniowych.

Do udziału w projekcie zaprosiliśmy następujące szkoły i placówki oświatowe:

  1. Zespół Szkół nr 4 im. Królowej Jadwigi w Dąbrowie Górniczej
  2. Przedszkole Miejskie nr 12 z Oddziałami Integracyjnymi w Jaworznie
  3. Szkoła Podstawowa nr 12 im. Ignacego Jana Paderewskiego w Katowicach
  4. Szkoła Podstawowa nr 34 z Oddziałami Integracyjnymi w Rybniku
  5. Przedszkole Miejskie nr 57 im. Marii Konopnickiej w Sosnowcu
  6. Zespół Szkół Ogólnokształcących nr 2 w Sosnowcu

 

Uroczysta Konferencja Śląskiej Sieci Szkół Promujących Zdrowie

Termin:
29 września 2010 r. (środa)

Miejsce:
Restauracja Szafranowy Dwór – Czeladź, ul Będzińska 82 (obok Centrum Handlowego M1)

Organizator:
Regionalny Ośrodek Metodyczno-Edukacyjny Metis w Katowicach

Partner projektu:
Unilever Foodsolutions – Unilever Polska Sp. z o.o.

Program konferencji

10:00 – 12:00 Część pierwsza

  • Uroczyste rozpoczęcie konferencji – Bożena Bucka – Dyrektor Regionalnego Ośrodka Metodyczno-Edukacyjnego Metis w Katowicach
  • Antropolog o żywieniu, odżywianiu się i jedzeniu – dr n. hum. Romana Pawlińska-Chmara – Uniwersytet Opolski
  • Prezentacja projektu (przed)szkolne jadło(spisy) – Tomasz Wojtasik – ROM-E Metis w Katowicach, Maciej Król – Unilever Foodsolutions
  • Wystąpienia oficjalne
  • Wystąpienie Katarzyny Stępniak – Krajowego Koordynatora Szkół Promujących Zdrowie – Zespół ds. Promocji Zdrowia Ośrodka Rozwoju Edukacji w Warszawie
  • Wręczenie Certyfikatów 2. stopnia Śląskiej Sieci Szkół Promujących Zdrowie, prezentacja uhonorowanych szkół i placówek
  • Wręczenie Certyfikatów Miasta/Gminy Przyjaznej Szkole Promującej Zdrowie

12:00 – 12:30 Przerwa

12:30 – 14:30 Część druga – Seminarium Smacznie (za)jadam. Stołówka (przed)szkolna alternatywnie – 3. edycja

Seminarium adresowane jest do dyrektorów szkół, intendentek oraz innych osób odpowiedzialnych za żywienie dzieci w stołówkach szkolnych i przedszkolnych. Do udziału w tej edycji zaprosiliśmy również dyrektorów uhonorowanych szkół i placówek wraz ze szkolnymi koordynatorami promocji zdrowia.

  • Zdrowa dieta dla dzieci i młodzieży, prawidłowe budowanie jadłospisu dekadowego – Iwonna Niegowska – specjalista do spraw żywienia, Unilever Foodsolutions, Warszawa
  • Prezentacja i degustacja jadłospisu dla przedszkoli i stołówek szkolnych – Andrzej Wiesławski, Piotr Małecki – Szef Kuchni Centrum Kulinarnego Unilever Foodsolutions, Warszawa

14:30 Zakończenie konferencji

14:30 – 15:00 Spotkanie przedstawicieli szkół i placówek biorących udział w projekcie (przed)szkolne jadło(spisy)

 

Partner projektu:

Unilever Foodsolutions – Unilever Polska Sp. z o.o.

Unilever Foodsolutions – Unilever Polska Sp. z o.o.
Opublikowano 24 sierpnia 2010
Zarchiwizowano 29 września 2010
Wróć