Logo: Zdrowie! ...od kuchni

 

Szanowni Państwo!

Z prawdziwą przyjemnością (także kulinarną!) zapraszamy Państwa na nowy cykl szkoleniowy "Zdrowie! ...od kuchni".

W ramach oferty wakacyjnej zaproponowaliśmy Państwu warsztat "Zmień nawyki żywieniowe... NA DOBRE!", który to warsztat zyskał bardzo dobre ewaluacje wśród swoich uczestników.

I to właśnie uczestnicy tamtego warsztatu, zaproponowali cały szereg tematów z obszaru zdrowego stylu odżywiania, które stanowią kanwę obecnego cyklu szkoleniowego.

Dla tych, których dodatkowo przekonują wyniki badań, zamieszczam poniżej aktualne dane nt. zjawiska nadwagi i otyłości wśród Polaków, w tym także wśród uczniów:

Z raportu z badań CBOS, opublikowanego we wrześniu 2014 wynika, że problem z nadwagą ma połowa Polaków (51%), w tym blisko jedna piąta (17%) z otyłością. Nieco mniej niż połowa badanych (46%) ma prawidłową wagę, a tylko nieliczni (3%) niedowagę. a przecież "Wciąż nie wszyscy zdają sobie sprawę z tego, że otyłość jest główną przyczyną takich chorób przewlekłych, jak: cukrzyca typu 2, choroby układu krążenia (udar mózgu, nadciśnienie tętnicze), nowotwory złośliwe (rak jelita grubego, sutka, gruczołu krokowego), kamica żółciowa, niealkoholowe stłuszczenie wątroby, zaburzenia hormonalne (zespół policyklicznych jajników), zmiany zwyrodnieniowe układu kostno-stawowego czy nocny bezdech", wylicza prof. Mirosław Jarosz, dyrektor Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie. (źródło: www.cbos.pl/SPISKOM.POL/2014/K_122_14.PDF),

Równocześnie z badań Instytutu Żywności i Żywienia zrealizowanych w ramach Szwajcarsko-Polskiego Programu Współpracy wynika, że ponad 22 proc. uczniów szkół podstawowych i gimnazjów w Polsce ma nadmierną masę ciała (nadwagę lub otyłość). Na terenie województwa śląskiego problem ten dotyczy 16,5% uczniów w tym wieku. (źródło: www.izz.waw.pl/pl/strona-gowna/3-aktualnoci/aktualnoci/541-musimy-zatrzymac-epidemie-otylosci).

 

Tematyka i terminy spotkań:

Termin

Temat

Kod

17 listopada 2015 r.
w godz. 14:30 – 18:00

"Zdrowie w kuchni", czyli jakie produkty powinny się znaleźć w kuchni zdrowo odżywiającej się gospodyni i jej rodziny (właściwości kasz, zamienniki cukru, zioła, przyprawy itp.)

34KD/I

8 grudnia 2015 r.
w godz. 14:30 – 18:00

"Jedz jedzenie, a nie chemię!", czyli o dodatkach chemicznych w żywności

34KD/II

26 kwietnia 2016 r.
w godz. 14:30 – 18:00

"Dieta antyrakowa"

Z powodu niezebrania się grupy, szkolenie zostało odwołane.

34KD/IV

 

O prowadzących:

Justyna Bajgrowicz-Biegun: pasjonatka gotowania i fotografowania. Studentka dietetyki ukierunkowana na zagadnienia alergii pokarmowych i diet eliminacyjnych. Uwielbia jazdę na rolkach, tenis ziemny i wędrówki po górach. Prowadzi bloga kulinarnego www.pasjo-natka.pl, gdzie prezentuje swoje przepisy kulinarne!

Dorota Malik: studentka dietetyki, miłośniczka podróży kulinarnych i zdrowego stylu życia. Na co dzień preferuje kuchnie lekką, zdrową i nowoczesną. Mistrzyni organizowania przyjęć, na których prezentuje swoje kulinarne pomysły.

Wioleta Baraniak: psycholog, nauczyciel-konsultant z ponad 20-letnim stażem, pomysłodawczyni powyższego projektu. W swojej pracy zawodowej zajmuje się m.in. psychologicznymi aspektami jedzenia.

 

Miejsce realizacji:

Regionalny Ośrodek Metodyczno-Edukacyjny Metis w Katowicach, ul. Drozdów 21

 

Warunki uczestnictwa

Koszt udziału: 50 zł za pojedyncze spotkanie.

Termin płatności: do 7 dniu przed rozpoczęciem warsztatu.

 

O udziale w warsztatach decyduje dokonanie wpłaty po uprzednim zgłoszeniu się online – na wszystkie lub wybrane spotkania.

 

Prosimy o wpłatę na konto:

ING Bank Śląski S.A.
94 1050 1214 1000 0090 7749 6066
z dopiskiem: 34KD/IV

FAKTURY – Uwaga!

Wystawiona faktura nie podlega zmianie! Prosimy o dokładne zapoznanie się z poniższymi informacjami.

W przypadku wpłat dokonywanych przez osobę prywatną automatycznie wystawiamy fakturę na nazwisko osoby wpłacającej. Jeśli faktura ma być wystawiona na szkołę, w tytule przelewu prosimy obok kodu szkolenia podać dane placówki z NIPem.

W razie innej formy płatności prosimy przed dokonaniem wpłaty uzgodnić to z p. Mariolą Majzner – tel. 32 209 53 12 lub 14 wew. 118, e-mail:

W przypadku wpłat dokonywanych przez szkołę/placówkę prosimy w tytule przelewu podać kod szkolenia, NIP instytucji oraz imiona i nazwiska uczestników, za których została dokonana opłata.

Nieuiszczenie opłaty w terminie, w przypadku dużej liczby uczestników, skutkować może brakiem możliwości uczestniczenia w szkoleniu.

 

Dodatkowych informacji udziela koordynator:

Wioleta Baraniak
e-mail:
tel.: 32 209 53 12 lub 14 wew. 153

Opublikowano 7 października 2015
Zmieniono 20 kwietnia 2016
Zarchiwizowano 26 kwietnia 2016
Wróć